Şal tesettürlü kadınlar için hem kullanışlı hem de çok şık bir parçadır. Bu sebeple kadınlar günlük yaşamlarında sıklıkla şal tercih ediyor. Stilinizi ortaya koymak ve sıra dışı kombinler yapmak için sizde şallara şans verebilirsiniz. Birbirinden farklı tasarımlara ve kumaş yapısına sahi şalları kullanmak; kombinlerinizin daha enerjik ve özgün olmasını sağlar. Ancak bu şalları sürekli kullanmak zaman zaman kirlenmesine sebep olabilir. Bu nokta da şal bakımı hakkında bilgi sahibi olmalı ve şallarınızı uzun ömürlü kullanmalısınız.
Şallar pek çok sebepten dolayı kirleniyor olabilir. Özellikle yaz aylarında kullandığınız şallar tıpkı sık kullandığımız kıyafetlerimiz gibi kirlenerek ter kokmaya başlayabiliyor. Bu sebeple, sık kullanılan şalları günlük temizlememiz gerekiyor. Bunun dışında günlük sıkılan parfüm ve deodorantlar, kullanılan makyaj malzemeleri de şalların lekelenmesine sebep olabilir. Temizlemek için pek çok alternatif olsa da burada önemli olan şalın formunun bozulmaması ve rengini kaybetmemesidir. İşte bu nokta da şal bakımı hakkında tüm detayları veriyor, şallarınızın uzun ömürlü kullanılmasını sağlıyoruz.
Şal Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Şallar ter kokusundan, makyaj malzemelerinden veya çevredeki birtakım olumsuzluklardan dolayı kirlenmiş olabilir. Kirlenenler için şal bakımı, şalınızın eski formunu kaybetmemesi ve uzun ömürlü olması için doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Elde Yıkama
Şalınız ipekse eğer temizliği ister evde kendiniz elde yapabilir isterseniz kuru temizlemeye verebilirsiniz. İpek şal bakımı için çamaşır makinesinde yıkama önerdiğimiz bir temizlik yöntemi değildir. Krep, pamuk, Cazz gibi kumaşlara sahip olan şallarınızı dilerseniz elinizde dilerseniz doğru şartlara uymak kaydıyla çamaşır makinesinde yıkabilirsiniz.
Şallarınızı elinizde yıkayacaksanız eğer deterjanın aksine saç şampuanı veya bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Şal temizliği için satılan şal şampuanlarını da güvenle tercih edebilirsiniz. Bu tarz şampuanlar eşarbınızın formunu bozmayacak ve renginin değişmesine neden olmayacaktır.
Şalınızı temizlemek için geniş bir kabın içerisine soğuk veya ılık suyu alabilirsiniz. Ardından şalınızı ıslayarak üzerine bir miktar şampuan aktarabilirsiniz. Elinizde hafif bir şekilde leke olan yerleri ovuşturarak su da yıkayın. Şallarınızın direkt kimyasala maruz kalmaması için bu aşamada temizlik yapmanız doğru olacaktır. Şalı elinizde sıktıktan sonra çamaşırlığa mandal takmadan serebilirsiniz. Mandal ve ip şalınız üzerinde iz oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden kalın askıları olan çamaşırlığa şalı sermeniz daha doğru olacaktır.
Çamaşır Makinesinde Yıkama
Şalınızı çamaşır makinesinde yıkamak isterseniz; kesinlikle deterjan veya çamaşır suyu dökmemelisiniz. Bu tarz ürünlerin şalınızın renginin solmasına ve yapısının değişmesine neden olur. Keza şalınızın zedelenmesine ve kullanım ömrünün azalmasına da sebep olacaktır. Şal bakımı konusunda büzüşme sorununu engellemek için ılık su ve az miktarda deterjan kullanabilirsiniz. Ayrıca şallarınızı tek başına veya birkaç şalla beraber yıkıyorsanız aynı renkleri makineye atmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda şal renklerinin birbirine solmasına neden olabilirsiniz. Bu durumun yaşanmaması için benzer şalları bir arada yıkamalı veya şalları tek tek yıkamalısınız.
Çamaşır makinesinde yıkadığınız şalları sıktırma aşaması gelmeden içerisinden almalısınız. Aksi durumda sıkılan şallar büzüşür ve bu büzüşük durum ütüyle bile zor açılabilir. Böyle bir durumda çamaşır makineniz size bir daha takılması mümkün olmayan şallar bırakabilir.
Şal bakımı için bir diğer kıstas ise suyun yeterince kaliteli yapıda olmasıdır. Musluk suyunuz kireçli ve klorlu yapıda ise bu şallarınızın renginin atmasına ve formlarını kaybetmesine neden olabilir. Bu durumun yaşanmaması adına içme suyundan kullanabilir veya suyu kaynatıp soğuttuktan sonra şallarınızı temizlemeye başlayabilirsiniz.
Şallar Nasıl Ütülenir?
Şalların temizliği kadar ütülenmesi de önem arz eden bir durumdur. İster ipek şal ister pamuklu ister krep şal olsun şallarınızı ütülerken hassas davranmanızda yarar vardır. Ütüleme esnasında ne kadar hassas davranırsanız bir o kadar şallarınızın ömrünü arttırmış olursunuz. Çünkü yüksek ısıda ve bilinçsiz şekilde ütülenen şallar hemen zarar görebilir. Bu sebeple şal bakımı için ütüleme esnasında birtakım hususlara dikkat etmelisiniz.
Şallarınızı yıkadıktan ve temizliğini en iyi şekilde sağladıktan sonra ütüleme aşamasına geçmelisiniz. Aksi durumda şalın üzerinde bulunan birtakım lekeler, ütünün sıcaklığıyla temas ettiğinde o leke kalıcı hale gelebilir. Bu durum ise o lekelerin çıkartılmasını güçleştirebilir. Temiz şalınızı ütü masasına güzelce sermeli ve önceden ısıttığınız ütünüzü kontrol etmelisiniz. Tabanında herhangi bir leke veya tortu kalıntılarının olmadığından emin olmalısınız.
Ütünün ve ütü masasının temizliğinden emin olduktan sonra ütünün ayarını yapmalısınız. Ütünüzün sıcaklık değeri hassas ve ince yapıda olan şal bakımı için önemli bir etkendir. Ütünün sıcaklığı ne en düşük ne seviyede ne de en yüksek seviyede olmalıdır. En düşük sıcaklık ayarı şallarınızın kırışığını açmak için yeterli olmayacak ve ütülemeyecektir. Aynı şekilde yüksek ısı ayarı şalınızın yanmasına ve zedelenmesine sebebiyet verecektir.
Ütünüzün ısı ayarını orta seviyeye getirdikten sonra şalınızın üzerinde çok bekletmemeye özen göstermelisiniz. Şallar için baskı ya da buharlı ütü kullanmak doğru değildir. Şallarının en uç kısmından başlayarak ütülemeye devam edebilir ve en son diğer ucunu ütüleyebilirsiniz. Tamamını ütülediğiniz şalınızı temiz bir masanın veya yatağın üzerine serebilirsiniz. Ütüleme aşamasında şalınızın tamamen kırışıklıklarından arınmış olacak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşacaktır.
Şal Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Şallar tesettürlü kadınların hayatının her alanında tercih ettiği aksesuarlardan bir tanesidir. Bu şallar çeşitli kumaşlardan elde edilebildikleri için her birinin bakımı farklı yapılabilmektedir. Mesela, ipek şal bakımına diğer şallara kıyasla daha çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü ipek şallar çok hassas ve ince yapıda oldukları için zarar görmeleri an meselesidir.
Şal bakımı süresince oldukça nazik davranmanız gerekir. İpek şallarınızın için en doğru ve ideal temizleme yöntemi kuru temizlemedir. İpek şallarınızı belirli aralıklarla biriktirerek kuru temizlemeye verebilirsiniz. Ancak bu durum her zaman ekonomik açıdan mümkün olmayabilir. Kuru temizlemeye bütçe ayıramadığınız zamanlarda evde özenli bir şekilde şal bakımı yapabilirsiniz.
Şallar kıyafetlerin aksine daha nazik bir yıkama isteyen parçalardır. Yani şallarınızın temizliğine karşı daha hassas olmalısınız. Şallarınızın ipek ağırlıklı ise elde yıkama yapabilirsiniz. Eğer alabiliyorsanız şal yıkama şampuanı alamıyorsanız bebek şampuanı veya saç şampuanı kullanabilirsiniz. Sabun veya yoğun deterjan içeriğine sahip olan ürünlerden uzak durmalısınız. Bu tarz kimyasal temizleyiciler şallarınızın yapısını kaybetmesine ve renginin solmasına neden olabilir. Şal temizliği için her zaman ipek şampuanlarına veya bebek şampuanlarına yönelmeniz çok doğru bir karar olacaktır.
Şallarınızı ılık suyun içerisinde fazla ovalamadan temizlemeniz çok doğru olacaktır. Leke ağırlıklı olan yerlere ekstra şal şampuanı sıkabilir ve elinizle hafif bir şekilde ovalayabilirsiniz. Ardından şalınızı elinizle sıkarak fazla suyunu bırakmasını sağlamalısınız. Şallarınızı ister yaz ister kış günlerinde fark etmez güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmamalısınız. Evde kuruması için temiz bir alana sermeniz yeterli olacaktır.
Levidor her zevki ve her tarzı düşünerek binlerce çeşit şala bünyesinde yer veriyor. İster gündelik yaşamda ister özel günlerde isterseniz ofis şıklığında kullanmak için bu şallara şans verebilir, tarzınızı her daim yansıtabilirsiniz.