Şal ve eşarp modelleri, kadınların kıyafetlerinin en güzel tamamlayıcısıdır. Hem stili tamamlayan hem de duruşuyla estetik bir görünüm sunan ürünleri tesettürlü kadınlar sıklıkla tercih eder. Levidor birbirinden iddialı ve modern tasarımdaki şal ve eşarp modellerini, kadınların beğenisine sunmuş durumda. Her zevke ve her beklentiye hitap edecek modeller kadınların tarzına tarz katabiliyor.
Şal ve eşarp modelleri her kombini muhteşem bir şekilde tamamladığı için sıklıkla tercih ediliyor.
Hal böyle olunca günlük hayatın koşuşturmacasında bazı lekeler oluşabiliyor. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları ise tüm kadınlar için önem arz ediyor. Diğer kıyafetler gibi temizlenmeyen bu parçaların, lekelenmesi hanımları hem zorluyor hem de üzüyor. Ancak bu yazımızda eşarp ve şal lekelerini arındırmak için verdiğimiz püf noktaları öğrenmek sizi rahatlatacaktır. Şal ve eşarplardaki lekelerin nasıl temizlenmesi gerektiğini öğrenmek için yazımızı detaylı bir şekilde okumalısınız.
Şal ve Eşarplar Nasıl Temizlenir?
Şal ve eşarplar tesettürlü kadınların olmazsa olmaz aksesuarlını oluşturur. Her tesettürlü kadın kombinlerini tamamlayacak ve kendine çok yakışacak eşarp ve şal bulundurur. İpek, pamuk, cazz gibi pek çok kumaşa sahip olan ürünlerin temizliği de bir o kadar önemlidir. Çünkü şal ve eşarplar gündelik yaşamda pek çok lekeye maruz kalabilir. Her leke için farklı bir temizleme yöntemi bulunur. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları aşağıdaki gibidir:
Fondöten Lekesi
Şal ve eşarp lekeleri içerisinde en üzücü lekelerden biri fondötendir. Gündelik yaşamda, özel günlerde veya ofis hayatında sıklıkla fondöten kullanılır. Bu durum ise şal ve eşarpların zamanla fondöten lekesi olmasına yol açar. Bu lekeyi çıkarmanın en pratik yolu eterden geçer. Bir pamuğa eter sürün. Ardından lekenin üzerine tampon hareketleri ile birkaç kez değin. Lekenin o an çıkmasını beklemeden yıkama işlemine geçin.
Kahve ve Çay Lekesi
Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları olarak araştırılan bir diğer detayda çay ve kahve lekesidir. Eğer şal veya eşarbınız bu lekeleri içeriyorsa ve rengi beyazsa, limonlu su ile silip, soğuk su ile yıkamalısınız. Bu ipucu, çay ve kahve lekelerinin çıkmasına yardımcı olacaktır. Ancak renkli şal ve eşarplar için yöntem aynı değildir. Çay ve kahve lekesini çıkarmak için gliserinli su kullanmanız gerekecektir.
Kan Lekesi
Şal ve eşarplar bazı olumsuz geçen günlerde kan lekesine maruz kalabilir. Kan lekesini çıkarmak için sıcak sudan uzak durmalısınız. Bu lekenin giderilmesi için aspirin tabletini az bir şey suda eriterek lekenin üstüne dökmelisiniz. Kuruduktan sonra ince bir fırça yardımıyla nazikçe temizlemelisiniz. Şal veya eşarp beyaz ise oksijenli suyla ıslatmanız, ılık suyla durulamanız doğru olacaktır.
Ketçap ve Salça Lekesi
Şal ve eşarplarının kimi zaman salça veya ketçap lekesine maruz kalabilir. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları noktasında sıcak su ve gliserin karışımı oluşturarak lekeyi çıkarabilirsiniz. Bu karışım içerisine ürünlerini koyarak bir saat bekletmelisiniz. Daha sonra şampuan ile yıkamak lekelerin kolayca çıkmasını sağlayacaktır.
Mürekkep Lekesi
Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları arasında en zor çıkan lekeyi de veriyoruz. Evet mürekkep lekesi her kıyafetten çok zor çıkan bir lekedir. Şal veya eşarplarınızda kuruyan mürekkep lekesinin üstüne bir miktar pudra dökün. Daha sonra fırçayla leke yok olana kadar fırçalayın.
Ter Lekesi
Şal ve eşarp lekeleri arasında sıklıkla araştırılan bir hususta ter lekesidir. Bu leke ancak limonla etkili bir şekilde giderilir. Limonlu su hazırlayıp bir bez yardımıyla lekeyi silmelisiniz. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları arasında bu çok etkili bir yöntemdir.
Meyve Lekesi
Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları bir diğeri de meyve lekesi çıkarma yöntemidir. Limon suyu, beyaz sirke ve amonyaklı su karışımı bu lekeyi çıkaracaktır.
Boya Veren Eşarp Nasıl Temizlenir?
İpek veya diğer kumaşlardan elde edilen eşarplar yıkanırken birtakım problemler yaratabilir. Boyasının akma durumu bu problemlerden biridir. Eşarpları yıkanması konusunda öncelikle boyasının akıp akmayacağı konusunda kontrol yapılması gerekir. Bunu anlamak için önce temiz beyaz bezi hazırlayın ve ıslatın. Şalınızın görünmeyecek bir kısmını bu bez ile çok zedelemeden silin. Eğer şalınızın boyası çıkıyorsa evde temizleme işine girişmemesiniz. Bu şalların kuru temizlemeye gönderilmesi gerekir.
Kuru temizleme işlemi bütçenizi zorlayan bir durum olabilir. Böyle anlarda makineye atmak yerine elinizde yıkamanız doğru olacaktır. Hassas ve boya veren eşarpları ılık ve su tuzlu suda yıkamalısınız. 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı tuz kullanmanız doğru olacaktır. Yıkama işlemi bittikten sonra iyi bir şekilde durulayın. Daha sonra zaman kaybetmeyin hafifçe suyunu akıtın, temiz bir beze sarın. Bir süre bu şekilde beklentin ve askılığa asarak kurutun. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları konusunda bu detayları göz önünde bulundurarak uzun ömürlü ürünler elde edebilirsiniz.
Solmuş Eşarp Nasıl Canlanır?
Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları dikkate alındığında ürünlerin rengi solmaz. Ancak eşarplarınızı bilinçsiz bir şekilde toz deterjanla yıkadıysanız solma meydana gelmiş olabilir. Deterjan kalıntıları genelde soluk bir görüntü oluşturur. Bu durumdan kurtulmak için elinizde yıkadığınız eşarpların üzerine az bir miktar tuz dökün. Tuz deterjan kalıntılarından kalan eşarp ve şalların solgun görüntüsünü giderecektir.
Tuz yöntemi işinize yaramazsa, eşarplarınızı eski haline getirmek için sirke de kullanabilirsiniz. Elde veya makinede yıkadığınız eşarpları durulama işlemi sırasında beyaz sirke eklemelisiniz. Beyaz sirke, renklerin dengelenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda renk solması yapan deterjan kalıntılarını da önler. Solan tek renk eşarpları tazeleme yollarının biri de onları boyamaktan geçer. Solan eşarp ve şallar için üretilen boyalardan alarak kontrollü bir şekilde boyayabilirsiniz.
Evde İpek Şal Nasıl Temizlenir?
İpek şallar kadınların hem şıklığı hem de ihtişamı ile sıklıkla tercih ettiği ürünler arasında bulunur. Kıyafetlerin üzerine tamamlayıcı olarak şallar, zamanla leke olur ve kirlenir. Hatta makyaj malzemeleri, kahve ve yemek gibi pek çok leke bulaşır. İpek şallar kullanırken gösterilen hassasiyet temizlenirken de gösterilmelidir.
İpek şalları evde yıkarken kesinlikle risk almadan hareket edilmelidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken detaylar:
1) Boyama Durumu
İpek şalları yıkanması konusunda öncelikle boyasının akıp akmayacağı konusunda kontrol yapılması gerekir. Bunu anlamak için önce temiz beyaz bezi hazırlayın ve ıslatın. Şalınızın görünmeyecek bir kısmını bu bez ile çok zedelemeden silin. Eğer şalınızın boyası çıkıyorsa evde temizleme işine girişmemesiniz. Bu şalların kuru temizlemeye gönderilmesi gerekir.
2) Kurutma Makinesine Atılmamalı
Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları arasında en önemlisi kurutma makinesi olabilir. Özellikle ipek şal ve eşarplar kurutma makinesine atılmamalıdır. Makinenin ısısı ipek şalların formunu bozar.
3) Hassas Deterjan Kullanılmalı
İpek şalları yıkarken diğer çamaşırlar için kullanılan deterjanların kullanılmaması gerekir. İpek ürünlere özel üretilen şampuanlardan alınması gerekir. Eğer özel şampuan yoksa hassas ürünlere özel üretilen deterjan alınmalıdır. Şal ve eşarp lekelerini çıkarmak için ipuçları dikkate alındığında istenen sonuç alınacaktır.
4) Çamaşır Suyu Tercih Etmeyin
İçerisinde sert kimyasal ürünler bulunduran çamaşır suları, ipek şalların temizlenmesi konusunda oldukça risklidir. Bu ürünler şalların rengini atmasına ve liflerinin bozulmasına neden olur.